KerstCreatieRoute 2021 ~ Juryrapport

Alle kerstcreaties gemaakt voor KerstCreatieRoute 2021 zijn door een vakjury – bestaande uit Jean Schmeits, Roxanne Houshmand en Annemarie Goossens – afzonderlijk bewonderd en beoordeeld. De vakjury reikte drie vakjuryprijzen uit. De prijs bestond uit een oorkonde en een handgemaakte kerstcreatie. Speciaal gemaakt door Gudrun van den Calseijde voor deze KerstCreatieRoute.

Uit het juryrapport 2021

Ook dit jaar stond de jury voor de zware, maar dankbare, taak om uit alle prachtige kerstcreaties een top 3 te kiezen. Naast, dat de jury gecharmeerd was van de sfeervolle creaties, werd er speciaal gelet op originaliteit, uitwerking van het idee en ambachtelijk vervaardiging.

Gehaakt kerstengeltje
De prijs van de KerstCreatieRoute 2021: Een unieke handgemaakt kerstengeltje door Gudrun van den Calseijde.

Bijzondere creaties

Burg. Vermeulenstr 12
Burg. Vermeulenstraat 12 – winnaar Kinderprijs

Bij de Burgemeester Vermeulenstraat 12 kon je genieten van prachtige, zelfgemaakte kerstballen. En kwam je er een poosje later nog eens langs, dan kon je meer ballen bewonderen. Heel leuk idee om iedereen mee te laten doen met het maken van kerstbalcreaties. Goed idee om zo samen tot een mooie versierde kerstboomslinger te komen. Het idee om zo in deze tijd toch samen iets moois te maken sprak de jury aan. Vandaar ook de waardering voor deze creatie.

Liesboslaan 39
Liesboslaan 39

Bij de Liesboslaan 39 kon je draaien aan een ster als aan het rad van fortuin. Kwam de ster tot stilstand, dan kon je een mooie spreuk lezen. Deze kerstster was een mooie aanvulling op de KerstCreatieRoute. Hij werkte goed en was uitnodigend. Voor deze mooie creatie wil de jury de aanmoedigingsprijs toekennen. Het had misschien nog aantrekkelijker geweest als de ster op een iets andere achtergrond was weergegeven. Maar zeker de moeite van het vermelden waard. Leuk gedaan, deze creatie.

De prijzen van KerstCreatieRoute 2021

Derde prijs KerstCreatieRoute 2021 uitgereikt door de Vakjury

Adr. Klaassenstr. 23 (detail)
Winnaar derde prijs | Adr. Klaassenstr. 23 (detail)

De derde prijs gaat Adriaan Klaassenstraat 23:

Bij het binnenwandelen van de Adriaan Klaassenstraat 23 werd je al van verre welkom geheten door vrolijke sneeuwpoppen. In een groepje warmte zoekend bij elkaar, met op de achtergrond de witte bergen en omringd door vrolijke lichtjes. De creatie geeft een groepsgevoel weer, jong en oud, samen en één. Een mooie sfeervolle creatie die een fijne aanvulling is op de KerstCreatieRoute 2021, goed uitgevoerd is en zeker een 3e prijs verdient.

Tweede prijs KerstCreatieRoute 2021 uitgereikt door de Vakjury

Steenhouwerstraat 3
Winnaar tweede prijs | Steenhouwerstraat 3

De tweede prijs gaat naar de Steenhouwerstraat 3:

Bij de jury viel de creatie in de vorm van een sneeuwman opgebouwd uit verschillende autobanden direct op. De creatie blinkt uit in originaliteit. Geen van allen had de jury een dergelijk uitwerking van een sneeuwman ooit eerder gezien. Een vriendelijke figuur keek ons op ooghoogte aan en dwong respect af voor zijn verschijning. Goed gedaan, mooi weergegeven. Een super leuke creatie binnen de KerstCreatieRoute 2021. Kortom een zeer geslaagde kerstcreatie met een welverdiende 2e prijs.

Eerste prijs KerstCreatieRoute 2021 uitgereikt door de Vakjury

Dreef 36
Winnaar eerste prijs | Dreef 36

De eerste prijs gaat naar de Dreef 36:

De jury was het er unaniem over eens dat deze creatie er uitsprong.
Wat zag de jury: eenvoudige houten gestileerde latjes, die eenieder een persoon uitbeelden, behorende bij een groep muzikanten, voorzien van kleine details als bladmuziek, kerstmuts en boven hen de oude partituren.

Wat zag de jury nog meer: een mooie boodschap. Muziek is een medium wat mensen kan verbinden en zeker in deze onzekere tijden zijn we ons daar terdege van bewust. De mechaniek van de piano, verwerkt tot deze figurengroep, staat symbool voor de bindende factor die deze toetsen decennialang vertaalden voor ons tot muziek. De jury ziet hierin dus een mooie boodschap met dieperliggende betekenis maar ook zeker hoop. Hoop op een toekomst waarin we weer samen kunnen zijn, samen zijn in hetgeen daar, waar we het leven samen willen vieren.