Het ontstaan van de kerststal

1997 ~ De eerste kerststal op de Haagsemarkt

Kerststal Princenhage 2018
Kerststal Princenhage 2018

In 1997 neemt Ondernemersvereniging Princenhage het initiatief om, als onderdeel van de jaarlijkse kerstmarkt, een levensgrote kerststal met levende dieren te plaatsen voor het raadhuis op de Haagsemarkt.
De kerststal is een omgebouwde vogelvangkooi, die Jan Benoist en Wim Nooren hebben gemaakt voor een tentoonstelling van Stichting Vogelvereniging.
Etalagepoppen en een pop in een mandje worden ingezet om Kindje Jezus, Maria en Jozef te spelen. De etalagepoppen zijn echter niet ‘stijlvol’ genoeg. Met name de wulpse houding van Maria – en kindje Jezus als pop in een mandje zorgen ervoor dat niet iedereen gecharmeerd is van de kerststal.
Ans Kroot besluit om een alternatief te vinden voor de etalagepoppen in de stal en plaatst een oproep in het wijkblad, waarop Elly Smulders reageert.

1998 ~ De beelden van Jozef, Maria en Jezus worden vergezeld door een kameel van de Sint Annakerk en 2 schapen.

1998-1999 ~ Aankoop beelden van Sim Cootjans

3 Koningen Kerststal Princenhage
3 Koningen in de Kerststal van Princenhage • gemaakt door kunstenaar Sim Cootjans

Vervolgens wordt vanuit Ondernemersvereniging Princenhage de Werkgroep Kerststal opgericht. Ans Kroot en Elly Smulders nemen contact op met de Belgische volkskunstenaar Sim Cootjans (1931 – 2003) die levensgrote beelden voor kerststallen maakte. De Werkgroep koopt in 1998 de hoofden en handen van de beelden Maria, Jozef en kindje Jezus aan. De lichamen van de beelden en een houten kribbetje zijn gemaakt door de vrijwilligers van de Bouwploeg. De kleding van de beelden is belangeloos ontworpen door Elly Smulders en gemaakt door de vrijwilligers van de Kledinggroep.

1998 ~ De ezel is de grote ster en zorgt voor veel aandacht in de pers.

1999 ~ Dankzij een geldelijke bijdrage van ‘Hart voor de buurt’ kunnen de beelden van de Drie koningen worden aangekocht.

Maart 2000 ~ Oprichting Stichting Kerststal Princenhage

Elly Smulders tekening kerststal
Elly Smulders tekening kerststal

Op advies van Wim Brocks, voorzitter van de OVP, wordt er op 17 maart Stichting Kerststal Princenhage opgericht. Dat jaar wordt de beeldengroep uitgebreid met twee herders en een engel. Ook wordt de stal zelf uitgebreid met een extra ruimte voor de dieren.
Naast het bouwen van een kerststal op de Haagsemarkt, behoort het organiseren van een Driekoningenviering ook tot de activiteiten van de Stichting.
In 2001 wordt de knikengel aangekocht. De engel die knikt als er een muntje wordt gegeven, vervangt de melkbus die dient om donaties voor de kerststal binnen te halen.

In dit jaar wordt kerststal opgenomen in de Belgische kerststalroute georganiseerd door het bureau voor toerisme van de provincie Antwerpen.