De kerststal van Princenhage

Kerststal op de Haagsemarkt in Princenhage 2014
Kerststal op de Haagsemarkt in Princenhage 2014

Kerststal van Princenhage 2023

Datum: zaterdag 16 december 2023 t/m vrijdag 5 januari 2024.
Tijd: 9.00 uur tot 21.00 uur
Locatie: Haagsemarkt van Princenhage, Breda.

Opening kerststal van Princenhage 16 december 2023

Op zaterdag 16 december 2023 opende Burgemeester Depla de geheel vernieuwde kerststal op de Haagsemarkt in Princenhage. Daarna werd de kerststal ingezegend door pastor Han Geppaart.
De kerststal is inmiddels afgebroken.

Burgemeester Depla ontsteekt het licht • Opening kerststal in 2023
Kerst in Princenhage
Kerst in Princenhage | december 2010
Fotografie © Armin Floren

Princenhage in kerstsfeer

Samenhorigheid vergroten
en kerstsfeer verhogen in Princenhage.

Dat is het doel van Stichting Kerststal Princenhage. Kerst vieren we samen. Dankzij 20-tal vrijwilligers van deze stichting hult het dorp zich van half december tot begin januari in een warme kerstsfeer. Alle ingrediënten om een bijzondere ambiance te creëren, zijn aanwezig. Op de Haagsemarkt is de kerststal met de prachtige beelden van de Belgische kunstenaar Sim Cootjans te bezoeken. De KerstCreatieRoute zorgt ervoor dat op tientallen adressen kerstcreaties uitgestald staan. Voor iedereen gratis te bewonderen.

Opbouwen Kerststal 2018
Het opbouwen van de kerststal op Kerststalzaterdag 2018

Stichting Kerststal Princenhage

Al vanaf 1998 werkt een grote groep vrijwilligers uit Princenhage mee om elk jaar een levensgrote kerststal op de Haagsemarkt te realiseren. In 2013 kwam daar de KerstCreatieRoute bij. Begin oktober start de stichting met de voorbereidingen om een kerststal op te bouwen en de KerstCreatieRoute te organiseren.

Het opbouwen van Kerststal Princenhage op kerststalzaterdag

In voorgaande jaren wordt half december, op kerststalzaterdag, de kerststal opgebouwd. Die dag worden er ook loten verkocht ten behoeve van de uitbreiding, aankleding, behoud en onderhoud van de kerststal.

’s Avonds wordt de kerststal geopend door een muntje te geven aan de dankbaar knikkende kerstengel. Voorafgaand aan de opening vindt er in de St. Martinuskerk een concert plaats van het opstap- en opleidingsorkest van Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage. Dit orkest begeleidt ook de opening van de kerststal muzikaal.

Tijdens de opening worden de winnende loten getrokken van de kerststalloterij en wordt met het verstrekken van de eerste letter van de puzzeltocht het startsein gegeven voor de KerstCreatieRoute, een wandelroute langs diverse creaties verspreid over Princenhage.

Na de opening zijn de beelden tot begin januari elke dag van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds te bewonderen op de Haagsemarkt.

Kerststal opbouwen frame
Bekijk het fotoalbum van het opbouwen van de kerststal 2019

Met dankbaarheid kijken we terug op Kerst 2022

Op 17 december 2022 bouwden onze vrijwilligers de sfeervolle kerststal op. Begin januari werd de kerststal weer afgebroken. Stichting Kerststal Princenhage bedankt iedereen van harte die heeft geholpen om de kerststal en de KerstCreatieRoute te realiseren.

Historie van de Kerststal op de Haagsemarkt van Princenhage

In 1997 nam de Ondernemersvereniging Princenhage het initiatief om een levensgrote kerststal met levende dieren te plaatsen voor het raadhuis op de Haagsemarkt. De etalagepoppen in deze kerststal werden niet stijlvol gevonden. Daarom werden er in de jaren daarna houten, levensgrote beelden van de Belgische kunstenaar Sim Cootjans aangekocht.

Om de voortgang van de kerststal te waarborgen werd in 2000 Stichting Kerststal Princenhage opgericht. Deze stichting wordt ondersteund door dertigtal vrijwilligers die geheel belangeloos ervoor zorgen dat elk jaar rond half december op ‘kerststalzaterdag’ een kerststal voor het voormalige raadhuis op de Haagsemarkt wordt opgebouwd, feestelijk wordt geopend en begin januari weer wordt afgebroken.