KerstCreatieRoute 2018 ~ Juryrapport

Alle kerstcreaties gemaakt voor KerstCreatieRoute 2018 zijn door een vakjury – bestaande uit Jean Schmeits, Geertrui van den Brink en Annemie Jaspers – bekeken. De vakjury nomineerde zes kerstcreaties voor de drie vakjuryprijzen en reikte een eervolle vermelding aan een ondernemer uit.

Wij hebben dit jaar alledrie voor het eerst deze taak op ons genomen en dat was werkelijk erg leuk om te doen. Er waren veel verrassende, creatieve en originele creaties te zien. We hebben bij de inzendingen vooral gekeken naar wat de deelnemers zelf hadden gecreëerd. Dit omdat het natuurlijk een KerstCreatieRoute is en niet een kerstDecoratieRoute.

vakjurylid Annemie Jaspers
Vakjurylid Annemie Jaspers reikt de prijzen uit aan de deelnemers van de KerstCreatieRoute 2018.

Uitganspunten voor de beoordeling kerstcreaties

  • Wat is origineel bedacht;
  • wat is mooi uitgewerkt;
  • welke kerstgedachte zit er eventueel in;
  • hoe is het materiaalgebruik;
  • hoe is het complete beeld van de creatie;
  • hoeveel tijd en inspanning is erin gestoken?

Er was veel sfeervolle verlichting te zien, zodat we er ook achter kwamen dat het in de avond het mooiste was om te gaan kijken. Er was dan geen weerspiegeling. De verlichting kwam dan helemaal tot zijn recht.

Liesbosstr. 8
Kerstcreatie van Liesbosstraat 8 in Princenhage.

Na alles gezien te hebben concludeerden we dat er veel adressen waren met vooral kerstdecoraties en verlichting, maar dat was op sommige plekken dan wel weer erg mooi gedaan, zoals Liesbosstraat 8 en Zadelmakerstraat 45.

Opvallende creaties waren de mooie kerstgedachte uitgewerkt met foto’s van families met groene kerstmutsen (Hovenierstraat 23), de wensen-kerstster, de wensenboom (Zeilmakerpad 18), de kerstboom gemaakt van beschilderde ringen, de kerststal geschilderd op een spiegel onder een struik, de mooie etalage van de hobbygroep bij de Dobbelsteen (Doelen 36) en de ramen mooi beschilderd door 2 kinderen. Allemaal schitterende ideeën waar veel werk aan was besteed.

Zadelmakerstr. 45
Kerstcreatie van Zadelmakerstraat 45 in Princenhage.
Hovenierstr. 23
Kerstcreatie van Hovenierstraat 23 in Princenhage.
Zeilmakerpad 18
Kerstcreatie van Zeilmakerpad 18 in Princenhage.

Eervolle vermelding voor ondernemer in Princenhage

Als eerste willen we dit jaar een ‘eervolle vermelding’ toekennen aan een ondernemer uit Princenhage die er echt iets bijzonders van had gemaakt. Omdat ondernemers het druk hebben in deze periode van het jaar en daardoor niet toekomen aan het besteden van extra aandacht aan hun etalage, willen we een soort stimuleringsprijs of aanmoedigingsprijs toekennen aan een ondernemer die daar toch nog de tijd voor heeft genomen.

Dreef 17
De sfeervolle kerstetalage van Bakkerij Lips ~ Dreef 17 in Princenhage.
Dreef 34a
Het vrolijk draaiend balletdanseresje bij Balletschool Nana van der Pluym ~ Dreef 34a in Princenhage.

Naast een sfeervolle kerstetalage van Bakkerij Lips en een vrolijk draaiend balletdanseresje bij Balletschool Nana van der Pluym, vonden we toch de etalage van de Hubo op het Heuvelplein het meest verrassend.

De eervolle vermelding gaat naar Heuvelplein 273

Een etalagepop met een rok van kersttakken was origineel en zorgvuldig verwerkt in een etalage, die in zijn geheel een mooi sfeervol beeld liet zien.

Eervolle vermelding KerstCreatieRoute 2018: Heuvelplein 273
Eervolle vermelding uitgereikt door de vakjury: Heuvelplein 273.

Genomineerde kerstcreaties

Voor de eerste drie prijzen hebben we zes creaties genomineerd:
Dreef 50
Dreef 63
Leerlooierstraat 7
Pannendekkersstraat 22
Hagehof 1
Rithsestraat 8

We beginnen met de creaties die niet in de prijzen zijn gevallen. Als eerste een nieuwkomer, iemand die nog niet eerder heeft meegedaan: Rithsestraat 8.

Rithsestraat 8
Rithsestraat 8 in Princenhage.

Hier kon elke voorbijganger zijn/haar hoofd in een een grote staande kerstkaart steken om een foto te maken en deze foto als kerstkaart te versturen. Er waren zelfs latjes gelegd naar de beste staplaats voor het maken van de foto. ’s Avonds was deze tuin een oase van rust en met de sobere verlichting een mooie plek om even te zijn.

Hagehof 1
Hagehof 1 in Princenhage.

Hier was veel energie gestoken in een complete kabouterwereld. Zelfgebreide playmobilepoppetjes, de waslijn met de kleren van de kerstman, een huis gemaakt van een boomstronk, met raampjes, een kabouterkerststal. Er was van alles te zien.
Erg leuk om te bekijken voor kinderen maar ook voor grote mensen.

Pannendekkerstraat 22
Pannendekkerstraat 22 in Princenhage.

Dit jonge stel had gezaagd en geschilderd. De hele haag met lichtjes versierd. De raam en de tuin tot een eenheid gemaakt. Het zag er vrolijk en aantrekkelijk uit. Voorbijgangers konden de muziek van Jingle Bells aanzetten en met bijgeleverde muziekinstrumentjes meedoen op de maat van de muziek.

3e prijs gaat naar Leerlooierstraat 7

KerstCreatieRoute Leerlooierstraat 7
3e prijs van de vakjury KerstCreatieRoute 2018: Leerlooierstraat 7 in Princenhage.

Dit was echt een verrassing. De geschiedenis van de mistletoe werd hier uit de doeken gedaan d.m.v. teksten op de heg. Daarnaast hing er een vlaggenstok met een grote tak mistletoe waaronder men elkaar kon kussen, zoals het de overlevering vraagt. Het allergrappigste was de tekst: Er moet meer gekust worden in Princenhage!
Met andere woorden: er wordt gepleit voor een vaste kusplek. Misschien iets voor het nieuwe dorpsplein wat deze lente word aangelegd.

2e prijs gaat naar Dreef 63

KerstCreatieRoute Dreef 63
2e prijs van de vakjury KerstCreatieRoute 2018: Dreef 63 in Princenhage.

De creatie heette Back to basic. En dat was precies wat het bij ons opriep. Het was een moderne versie van de kerststal: sober, eenvoud en subtiel waren de woorden die in ons opkwamen. Uit zwart karton was een kerststal uitgezaagd. De techniek bewust creatief opgevat met gekartelde lijnen. Daarachter een zacht licht geplaatst, wat heel serene sfeer gaf. Het hele raam was verder versierd met kersttakken. Dit moest echt s’avonds bekeken worden.

1e prijs gaat naar Dreef 50

KerstCreatieRoute Dreef 50
1e prijs van de vakjury KerstCreatieRoute 2018: Dreef 50 in Princenhage.

Dit raam was zo’n zorgvuldig uitgewerkt, sfeervol totaalbeeld. Dat moesten we wel een eerste prijs geven. Prachtige, zelfgemaakte lampen van een soort vlies, een mooi schilderij met engelen als achtergrond, glazen stolpen, overal veren, het was een prachtig wit landschap. Alles tot in detail mooi afgewerkt, van achtergrond en zijkanten tot en met een plafonnetje waar doorheen de draden van de lampen geregen waren.
De topper vonden we de zelfgekleide Maria, Jozef en kindje Jezus in de vorm van staande mantels en een liggend kribbetje. De soberheid van deze kleine kerstcreatie was zo mooi gevonden en verbeeld, dat deze gehele creatie de eerste prijs verdiende!”